Relaxed festival: Welcome to the Village (2017)
Robert de Leeuw - maandag 24 juli 2017 12:31:17
Afgelopen weekend weer eens een festival bezocht.

Vrienden (fanatieke festivalgangers) hadden een tip gehad voor een heel leuk en gezellig knus festival: Welcome to the Village (WTTV) net buiten Leeuwarden.
Met totaal 8000 bezoekers (inclusief de 1000 vrijwilligers) over alle 3 de dagen was het een relatief klein festival. Zelfs in Breda tijdens Palm Parkies op een mooie dag is het veel drukker.

Muziek: Heel diverse
Qua muziek was het ook heel diverse, van Benjamin Francis Leftwich een singer songwriter die in een tent helemaal stil kreeg, tot de zweedse Truckfighters met een muur van kei hard lompe rock. Vooral veel onbekende bandjes, dus veel leuke nieuwe dingen om te ondekken. Maar dat betekend ook dat je soms gewoon weg loopt omdat het echt niet je smaak is. Headliner Franz Ferdinand speelde het veld plat, iedereen was aan het dansen en springen. Ze hebben al even geen nieuw album uitgebracht, maar na dit optreden kijk ik er naar uit, ze blijven er goed.
Grootste tegenvaller was toch wel: Welcome to The Verjaardag, een DJ set om het 5 jarige bestaan van WTTV te vieren. Ze sloegen de plank echt mis, het regende buiten, dus iedereen die nog wilde feesten kwam de tent in. Ik ben geen DJ, maar zelfs ik had die tent wel een paar uur aan het springen gekregen. Maar de jongens kozen voor rustiger werk waardoor de stemming er echt niet in kwam, jammer.

Eten: Keuze was reuze, food trucks maar geen friet!
Er waren 3 gebieden met eten, 2 daarvan waren vooral food trucks en de laatste was een samen werking van 2 restaurants en een bier cafe. Hier kon je speciaal bier en verschillende wijnen krijgen uit glas. Wilde je dat mee nemen het festival terrein op moest het worden overgeschonken in een plastic beker. Goed geregeld! Drinkwater was gratis, je mocht zelfs een eigen lege flesje met dop meenemen het terrein op.
Buiten de speciaal bier area was er sowieso ook bij de gewone barren veel keuze: bijvoorbeeld ook Radler en Radler 0.0%.
Er was heel erg veel keuze in verschillende soorten eten: Pony biefstuk, goeie Hamburgers, Noodle soep, Salades, Wraps, Nachos, Indonesisch, home made ijs etc etc. Alles wat we op hebben was heerlijk. Enige wat op het festival terrein niet te vinden was was friet. (Was op de festival camping wil te vinden trouwens)
Ook voor mij was er qua glutenvrij genoeg te kiezen. Helaas waren alle salades die ik kon vinden niet gluten vrij, maar heb verder heerlijk glutenvrij gegeten, en nergens last van gehad, dus nergens iets verkeerds gegeten.

Sfeer
Vrijdagavond en Zaterdag was het heerlijk weer, dus veel korte broeken, jurkjes en slippers of zelfs blote voeten, zelfs in de mosh pit stonden mensen met blote voeten stevig mee te pogo-en. Zondag was het helaas kouder, dus veel lange broeken. De leeftijd van de bezoekers liep sterk uiteen, van babies van nog geen jaar tot 60+-ers. Met de ruimte en sfeer is het bij uitstek een festival voor gezinnen. Dus veel jonge kinderen met grote gehoorbeschermers.
De sfeer zat er goed in, geen extreem dronken of lastige mensen, maar vooral stralende blije gezichten.
Het terrein was leuk aangekleed, over zitjes gemaakt, strooi balen, pallets, verbouwde caravans etc. Gezellige sfeer verlichting in the bomen.
In totaal 4 echte podiums, hoofd podium een open veld, de grote tent, al is die echt niet heel groot. De mooie en sfeer volle spiegeltent. En nog een klein podium met niet meer dan een groot luifel.

Innovaties
Het festival laat allerlei experimenten met milieu vriendelijke zaken toe. Haren wassen en dan het water met een paar bakken filteren zodat het weer schoon is. En Nissan Leaf (Elektrische Auto) gebruiken om de silent-disco van stroom te voorzien. etc.

Al met al een heel erg gezellig festival met veel ruimte voor rust en genieten van eten en drinken. Tot volgend jaar.