Roberts Blog

Renault Zoe: dag 1

Als je werk het opladen van Elektrische autos is, moet je dat zelf natuurlijk ook gaan doen.
Dus heb ik een tijdje een Renault Zoe gehuurd, kan ik zelf ervaren wat berijders mee maken. Het is een Zoe R110 limited, dus 44,1 kWh accu, waarvan 41 kWh bruikbaar. Het is een R, geen Q en dus geen QuickCharge: helaas. De R110 heeft een WLTP range van 300km.

Na de Zoe opgehaald te hebben, even langs de Decathlon, een boodschap doen. Ik weet dat bij Decathlon een rijdtje laadpalen staat, mooie test. Het blijken eNovates laadpalen van BlueCorner te zijn.
Allereerste keer in het echie laden!!
Kabel in de auto, kabel in de paal. Pasje: Elec2Go swipen. LEDs op de laadpaal gaan van Groen naar Blauw knipperen, naar Rood naar Blauw. Disco Disco. En wat betekend dat? Auto geeft iets aan van "... Controleren ..." dus verwacht dat die bezig is. Even boodschap doen, terug komen. Niks gebeurt, niks geladen. Kabel in de auto en naar huis.

Ik heb geen thuislader, dus ik moet een publieke laadpaal gebruiken. Dichtstbijzijnde laadpaal, die ik weer te staan, opzoeken om te kijken of die vrij is. Gek, zowel Oplaadpalen.nl als de NewMotion app tonen deze paal niet. Naar de paal gereden. Ja, hij staat er toch echt. Een EV-Box paal beheerd door Nuon. Kabel er in, Elec2Go pasje: paar tellen wachten: groen! Dus het kan wel! Auto geeft aan 2:05 tot vol. Wat? 2 uur om van 87% naar 100% te gaan? Dit is toch een 11kWh paal en er staat ook geen 2de auto te laden. Ach, ik heb tijd, dat zoek ik later nog wel eens uit. Tijdens het stukje naar huis lopen de Nuon app gedownload. Ja, daar staat deze laadpaal wel in. Dus je hebt echt meer dan 1 app nodig om alle laadpalen te vinden.

Zoe laden bij Nuon/EV-Box laadpaal

Morgen ochtend vroeg weg, dus wil dan niet naar de auto moeten lopen, en hij zou toch al wel vol zijn, Dus voor het avond eten de auto opgehaald. Ja, keurig vol. Met de afstandbediening het slot van de kabel aan de auto kant los. Kabel er uit. Zit ie nog vast aan de paal. Pasje langs de reader: klik, kabel los.

Toch nieuwsgierig waarom het niet werkte bij de BlueCorner paal, toch nog even naar de Decathlon gereden. Andere paal gepakt. Kabel er in, Elec2Go pas: knipper knipper, rood dan blauw... niks. Zonder de kabel te verwijderen: NewMotion pas: knipper knipper: blauw... en hij laadt. Dus de Elec2Go pas werkt niet met BlueCorner. Weer wat geleerd. Ook bij deze geen automatische ontgrendeling als de kabel aan de auto kant wordt los gemaakt, dus NewMotion pas swipen en klik.

Het is dat ik weet hoe het hoort te werken, maar kan me voorstellen dat het voor een leek soms echt onduidelijk is. Ik was hiervoor al van mening dat alleen de LEDs en verschillende kleuren niet genoeg is om de gebruiken uit te leggen wat er mis gaat. Advies aan de fabrikanten: of een display, of minimaal een X aantal losse rode LEDs, plak daar een sticker bij met uitleg welke fout er is: Pasje niet geldig bij deze paal, Geen verbinding met de auto, Paal is offline etc.