Roberts Blog

Een merkloze bovenfrees gebruiken met DeWalt geleiderails: aangepaste Makita adapter

Inleiding
Als doe-het-zelver ben ik altijd op zoek naar manieren om het potentieel van mijn gereedschap te maximaliseren. Ik heb net een DeWalt cirkelzaag (DWE576K) gekocht, inclusief een DeWalt geleiderail (DWS5021-XJ). Een geleiderail maakt het veel gemakkelijker om hout in een rechte lijn te zagen.

Foto van de DeWalt 1m geleiderail (DWS5021-XJ)
De nieuwere bekende merkfrezen hebben een optie om ze op een geleiderail te laten lopen. DeWalt frezen hebben deze optie, maar daar hangt een prijskaartje aan. Ik heb een goedkope merkloze bovenfrees, er is geen geleiderail adapter beschikbaar voor deze bovenfrees.

Foto van mijn merkloze (KBM) bovenfrees
Ik heb de Makita geleiderail-adapter (194579-2) gekocht om te testen of hij zowel met mijn merkloze bovenfrees als met de DeWalt geleiderail werkt. DeWalt heeft ook een freesadapter, de DWS5031, maar het is onduidelijk wat de diameter en de hart-op-hart afstand van de staven is. Dus heb ik de Makita gekocht, omdat die op mijn bovenfrees zou moeten passen.

Inleiding tot de Makita geleiderail adapter
De Makita geleiderail adapter (194579-2) is een bouwpakket om een Makita bovenfrees te gebruiken met Makita geleiderails. Aangezien Makita en Festool rails bijna hetzelfde zijn, kan je verwachten dat de adapter ook werkt op Festool rails. De adapter is ontworpen voor gebruik met Makita bovenfrezen, maar heeft twee opties om bovenfrezen aan te sluiten, zodat hij met veel merkloze bovenfrezen kan werken. Hij wordt geleverd met zowel 8 mm als 12 mm staven.
De 8 mm staven zijn voor 85 mm hart-op-hart afstand.
De 12 mm staven zijn voor 115 mm hart-op-hart afstand.

Foto van de Makita guide rail adapter (194579-2), duidelijk zijn de twee opties voor de stangen te zien.
Hoe gebruik ik de Makita adapter met mijn No-Name frees?

Het gebruik van de Makita geleiderail adapter met mijn merkloze bovenfrees is eenvoudig. Mijn merkloze bovenfrees heeft 8mm staven met een hart-op-hart afstand van 85mm. Het is gewoon een kwestie van de staven in de basis van de bovenfrees schuiven, beide zijden van de Makita adapter op de staven bevestigen en ze met de duimschroeven vastzetten.


Gebruik van de Makita adapter met een DeWalt geleiderail
De Makita geleiderailadapter past niet op de DeWalt geleider uit de doos. De rail is net iets te breed voor de adapter.

Ik heb de adapter goed bekeken, het midden van de adapter is breder en past wel over de rail. De buitenkanten zijn dikker plastic, ze lijken dik genoeg om ze een beetje bij te vijlen zodat de adapter past.

Foto van de Makita guide rail adapter (194579-2), op de DeWalt geleiderail (DWS5021-XJ). Hij past net niet. Foto van de Makita guide rail adapter (194579-2), en de DeWalt geleiderail (DWS5021-XJ), onderste boven is goed te zien dat het midden wel past, maar het uiteinde niet.
Ik heb de buitenkant van de adapter voorzichtig afgevijld. Het kostte een paar minuten om het te laten passen en gemakkelijk te laten glijden.
Zodra de adapter past, bevestig je de bovenfrees aan de stangen. De frees moet gemakkelijk over de rail glijden. Als de speling te groot is, kun je de schroeven wat aandraaien om de speling te verminderen.

Vijlen van de dikkere stukken plastic aan het einde van de DeWalt geleiderail (DWS5021-XJ)

Vijlen van de dikkere stukken plastic aan het uiteinde van de DeWalt guide rail (DWS5021-XJ) Foto van de aangepaste Makita guide rail adapter (194579-2), die nu wel past op de DeWalt geleiderail (DWS5021-XJ)
Conclusie
De Makita geleiderailadapter is een ongelooflijk veelzijdig, krachtig en betaalbaar accessoire waarmee u het potentieel van uw bovenfrees kunt maximaliseren. Met de adapter kunt u de bovenfrees gemakkelijk langs de rail verplaatsen, waardoor u verzekerd bent van nauwkeurigheid en precisie bij uw werk. Als u een bovenfrees en een geleiderail bezit, raad ik u sterk aan de Makita geleiderail adapter te proberen. Als u een van de volgende DeWalt geleiderails bezit: DWS5023-XJ, DWS5022-XJ, of DWS5021-XJ, kunt u er zeker van zijn dat de adapter op uw geleiderail past.
Foto van mijn bovenfrees met de aangepaste Makita guide rail adapter (194579-2), die nu wel past op de DeWalt geleiderail (DWS5021-XJ)